Do malého kastrůlku dáme protlačený česnek, zalijeme vroucí vodou, povaříme a scedíme (kvůli zjemnění chuti). Česnek dáme na rozpálený olivový olej a necháme na středním plameni zpěnit. Poté přidáme na kostičky nakrájený uzený tempeh, tři špetky tymiánu a za stálého míchání smažíme asi 10 minut.
Můžeme přidat i jemně nakrájené houby (sušené dáme předtím na hodinu do vody) a ještě chvíli smažíme. Zalijeme smetanou, přidáme půl kostky zel. bujónu (aby jídlo nebylo příliš slané) a mícháme dokud nezhoustne. Nakonec ještě přidáme trochu tymiánu a zakapeme limetkovou nebo citronovou šťávou. Připravíme si zálivku na rukolu - do malého kastrůlku dáme balzamikový ocet, vodu a cukr, povaříme a necháme vychladnout.
Konzistence by po vychladnutí měla připomínat sirup (jinak přidáme cukr a znovu povaříme a necháme vychladnout). Podáváme s placatými nudlemi a několika lístky rukoly, které jemně pokapeme olivovým olejem a balzamikovou zálivkou. Slaný tempeh, hořká rukola a sladkokyselá zálivka tvoří vskutku harmonickou kombinaci.
Originální receptura a foto - fotosoutěže Vegetarian.cz